Вид огнеупорна боя и нейните функции

Основната задача на всеки вид огнеупорна боя е да предотврати нагряването на конструкцията до определени температури. При тези температури металът започва да губи основните си характеристики.

Принципът на действие на различните по вид огнеупорна боя е следният:

  • ако изобщо няма огън, тогава огнезащитните бои не се открояват по никакъв начин и не предизвикват никакви реакции;
  • при засичане на първите признаци на пожар боята поради уникалния си състав се разпада на компоненти, които предотвратяват нагряването;
  • боята, след като се разпадне, започва да отделя елементи, поради което ефектът от огъня върху металните конструкции се забавя. Това позволява да се предотврати унищожаването на обекта.

Характеристики на огнезащитните бои 

Ако искате да защитите определен обект от пожар, тогава говорим за това, че някои предмети не се запалват. Също така не разпространяват огън в бъдеще. Мнозина изобщо не разбират този вид обработка, знаейки, че стоманата е незапалим материал.

Но това не е съвсем вярно, особено ако прочетете тези факти:

  • металът, разбира се, няма да се запали толкова силно, колкото например дървото, но може да се нагрее доста бързо и това вече ще доведе до разпространение на огъня;
  • Ако метална конструкция се нагрее до 5000 градуса, нейните якостни характеристики ще започнат да се влошават, поради което не само носещите конструкции, но и самият обект може да се срути.

Въз основа на тези два факта може да се отбележи, че обработката на метални конструкции със огнезащитни бои е важна процедура, благодарение на която е възможно да се предотврати разпространението на огъня и да се даде време за евакуация на персонала и имуществото.

В момента са предоставени следните методи за обработка на повърхности и различната по вид огнеупорна боя:

  • металните конструкции на сградата са облицовани с помощта на специални плочи, чиято задача е да издържат на огън (те могат да издържат на огън в продължение на три часа);
  • декорация на сгради със специални гипсови състави (продължителност на действие – не повече от два часа);
  • повърхността на обекта се обработва с огнезащитни бои (1,5 часа действие).